יום חמישי, 6 בפברואר 2014

כריתה לפרוסקופית של בלוטת האדרנל (יותרת הכליה).

בלוטות האדרנל (יותאת הכליה) נמצאות מעל כליה ימין ושמאל בהתאמה. הן נראות ככובע משולש המונח על הכליה (ראו תרשים). תפקיד הבלוטה הוא בייצור הורמונים המופרשים אל זרם הדם. ההורמונים העיקריים המופרשים מהן הם: 1. אדרנלין - הגורם לדופק מואץ, עליית לחץ דם ומכין את הגוף לכל מצב של דחק 2. קורטיסול - המווסת את משק הסוכר והשומנים בגוף 3. אלדוסטרון - המווסת את משק המלח בגוף. 

קיימים מצבי מחלה בהם מופיעה באחת הבלוטות אדנומה. זהו גידול שפיר אשר עלול להתחיל לייצר הורמונים בצורה בלתי מבוקרת. גידולים ממאירים של האדרנל קיימים אך נדירים מאוד. 

במקרים בהם יש הפרשה פרועה של הורמונים ללא וויסות נאות של הגוף מופיעים תסמינים שונים. פאוכרומוציטומה היא גדול שפיר של האדרנל הגורם להפרשת אדרנלין מופרזת. החולים סובלים מדופק מואץ, לחץ דם גבוה, תחושת חרדה ומועקה ועד כדי תחושה, מוטעית כמובן,  שהם לוקים בהתקף לב מחד או סובלים מבעיה נפשית מאידך.  אדנומה המפרישה קורטיסול תגרום לתסמונת קושינג, בה סובלים החולים מהשמנה, בצקות, עליית לחץ דם והתפתחות סוכרת. 

הטיפול הפשוט והיעיל לבעיה זאת הוא ניתוח לכריתת האדרנל. לפני שנים היה ניתוח זה מבוצע בגישה פתוחה וכרוך באשפוז ממושך והחלמה איטית. עם כניסת עידן הניתוחים הלפרוסקופיים הזעיר פולשניים הפך ניתוח לכריתת האדרנל לניתוח קל בהרבה עם התאוששות משופרת. 

לרוב בוצע הניתוח בגישה לפרוסקופית דרך חלל הצפק, בדומה לניתוח לכריתת כיס המרה, אולם בחמש עשרה השנה האחרונות התפתחה גם גישה לפרוסקופית אחרו צפקית, בה מבוצעת לפרוסקופיה דרך המותן בגישה ישירה לאדרנל וחוסכת את כל המעבר בסמוך לאברי הבטן . גישה זאת, שפותחה בצרפת וגרמניה, הוכנסה על ידי לשימוש סדיר "בהדסה" כבר לפני 12 שנה בהצלחה רבה. 

לפניכם קישור לסרטון קצר המראה כיצד מבוצע ניתוח לפרוסקופי לכריתת האדרנל.

אשמח לקבל את הערותיכם ולהגיב לשאלותיכם. 

בברכה

ד"ר רן כץ 



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה