יום רביעי, 9 בספטמבר 2020

הקשר בין הטסטוסטרון – ההורמון הזכרי - הפגיעה בתפקוד המיני של הגבר, סוכרת, השמנה ומחלות לב.

 

הקשר בין הטסטוסטרון – ההורמון הזכרי - הפגיעה בתפקוד המיני של הגבר, סוכרת, השמנה ומחלות לב.  

 

ד"ר רן כץ – מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, הפקולטה לרפואה ע"ש עזריאלי, אוניברסיטת בר אילן, צפת.

 

הפגיעה ביכולת לקיים יחסי אישות בקרב הגברים איננה נדירה ולה סיבות מגוונות. קושי זה משליך על הרגשתו הכללית, דימויו העצמי, והמוטיבציה שלו להתמודד עם חיי היום יום. בנוסף גברים אלה נוטים להסתגר ולהתרחק מבנות זוגם ובכך המצב רק מחמיר ולא משתפר.

גברים הסובלים ממחלות כרוניות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלת לב איסכמית, פרקינסוניזם ועוד, נוטים לסבול מירידה ביכולתם לקיים יחסי אישות. כשזה קורה, הם גם נוטים להזניח את בריאותם הכללית. הם אינם נוטלים את תרופותיהם בזמן, אינם מקפידים על אורח החיים המתאים למחלתם ושוקעים במעגל מרושע והרסני של הזנחה עצמית והידרדרות כללית אותו קשה לפרוץ. 

בשנת 1994 פורסם מחקר ה-Massachusets Male aging study  אשר שפך לראשונה אור על היקף הבעיה בקרב הגברים. במחקר עקב אחר מעל 1000 גברים ואורחות חייהם במשך 5 שנים. במהלך מחקר זה תועדו בין היתר הפרעות בתפקוד המיני אשר סווגו בין הפרעה קלה, בינונית והיעדר מוחלט של זקפה ותפקוד מיני. התוצאות היו מפתיעות. נמצא שבגילאי 40-50 שנה שיעור הגברים הסובלים מירידה בתפקוד המיני עמד על 39% ואילו בגילאי 70 ויותר דווחו מעל 2/3 מהגברים על הפרעה משמעותית בתפקודם המיני.

מנגנון הזקפה בגבר מבוסס על זרימת הדם. בתהליך זה לא משתתפים שרירים או עצמות. בעת הזקפה זורם דם בכח מעורקי האגן אל הפין וממלא אותו בלחץ גבוה ליצירת זקפה חזקה ויציבה.  לאחר פורקן מיני חלה ירידה מהירה בזרימת הדם אל הפין והזקפה נופלת במהירות.

מאחר שכך, גורמים הפוגעים בלב ובכלי הדם שלנו, גורמים גם לפגיעה בזקפה ובהם עישון, לחץ דם גבוה, סוכרת שאינה מאוזנת ורמת שומנים גבוהה בדם. כלי הדם באגן ובפין קטנים יותר מכלי הדם שמזינים את הלב ונסתמים במהירות. מכאן שהפרעה בזקפה יכולה להיות סימן ראשון למחלת לב מתפתחת שהמטופל אינו מודע אליה. כיום, כאשר גבר עם גורמי סיכון ברורים למחלות לב וכלי דם  פונה לרופאו בשל הפרעה בתפקודו המיני, הוא יופנה גם לבדיקות לב כדוגמת בדיקת מאמץ.

הפיקוח על הזקפה נשלט על ידי מערכת העצבים. לאחר שהמח קלט גרוי מיני, עוברים סיבי עצב בעמוד השדרה ויוצאים באגן אל כלי הדם, והם מאותתים להם להיפתח בחוזקה ולהזרים דם אל הפין.  פגיעה בעצבי האגן עלולה להיגרם בזמן ניתוח לגידולים סרטניים מהאגן, מנוירופתיה (פגיעה בהולכה החשמלית של העצבים) או מפגיעה בעמוד השדרה אחרי חבלה בגב או פריצת דיסק.

המצע ההורמונאלי והמטבולי של הגבר קריטי לתפקודו המיני. הטסטוסטרון, ההורמון הזכרי, מיוצר באשכים ופעילותו בגוף מגוונת. הטסטוסטרון אחראי לליבידו – הדחף המיני ותחושת האנרגיה הכללית של הגבר. בירידה ברמת הטסטוסטרון סובלים הגברים מאדישות מינית, קשיי זקפה, חולשה ועייפות. הטסטוסטרון אחראי גם למסת השריר. חוסר בטסטוסטרון גורם לדלדול השרירים בגוף ועליה ברמת השומן, בעיקר השומן הבטני. הגברים נחלשים, ממעיטים בפעילות ומשמינים יותר. השמנה בטנית הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות יתר לחץ דם וסוכרת, אשר בתורם יפגעו עוד יותר בתפקוד המיני....

הטסטוסטרון אחראי גם להיבטים שאינם קשורים בתפקוד המיני כגון מסת העצם, לרמת ההמוגלובין ולתפקודים מוחיים שונים. חוסר בטסטוסטרון בגבר יגרום לאוסטיאופורוזיס (דלדול עצמות מסוכן), אנמיה (חוסר דם) וקשיי ריכוז וזיכרון.

רמת הטסטוסטרון בגוף נשמרת לאורך השנים ובניגוד למצב בנשים, אין מועד ברור בו חלה ירידה דרמטית ברמת הטסטוסטרון. כשני שליש מהגברים יגיעו לגבורות עם רמת טסטוסטרון שעדיין נמצאת בתחום הנורמה.

ירידה ברמת הטסטוסטרון עלולה להיגרם מפגיעות ישירות באשכים (ניתוחים, חבלות ועוד), פגיעות בבבלוטת יותרת המח, או סירוס מכוון כחלק מטיפול אונקולוגי בסרטן הערמונית.  עם זאת אחת הסיבות העיקריות לירידה בטסטוסטרון היא השמנה. רקמת השומן עצמה מפרקת טסטוסטרון והופכת אותו לאסטרוגן, ההורמון הנשי, וגברים כאלה באופן טיפוסי, מפתחים גם צמיחה של רקמת שד.

התסמונת המטבולית היא שילוב של לחץ דם גבוה, ערכי סוכר לא מאוזנים, רמות כולסטרול גבוהות ונטייה להשמנה והיא שכיחה בחוסר בטסטוסטרון. מכאן שקיים מעגל סגור המעצים את עצמו בין השמנה, חוסר בטסטוסטרון וסוכרת. כל אחד מגורמים אלו בנפרד וכולם ביחד, תורמים לירידה בתפקודו המיני של הגבר.  

 לסיכום, מנגנון הזקפה בגבר הוא מנגנון המבוסס על כלי הדם, ונמצא בפיקוח של מערכת העצבים  ותחת השראה הורמונאלית ומטבולית. גורמי הסיכון לתחלואת הלב ולאין אונות הם זהים. חוסר טסטוסטרון גורם לירידה בתפקוד המיני ולהאצת התסמונת המטבולית אשר מצידה מגבירה את הירידה בתפקוד המיני ואת תחלואת הלב וכלי הדם וחוזר חלילה.

ומה המסר? הפגיעה בתפקודו המיני של הגבר פותחת לפני הרופא המטפל לא פעם צוהר ראשון למצבו הבריאותי הכללי.  גברים, אתם לא לבד. מרגישים עייפים, חלשים, חסרי חשק? היכולת היא לא כמו פעם? אל תזניחו, פנו לרופא המטפל לבדיקות ותשפרו הן את התפקוד המיני והן את בריאותכם הכללית. 

ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 


ביופסיות ערמונית "חכמות" (fusion) במרכז הרפואי זיו

 

ביופסיות ערמונית "חכמות"   (fusion) במרכז הרפואי זיו

 

סרטן הערמונית הוא הגידול מספר אחת בגברים, ומופיע באחד לעשרה גברים בממוצע. בשלבים המוקדמים של המחלה למטופל אין תסמינים כלל. כאשר מופיעים תסמינים של סרטן הערמונית, המחלה לרוב מתקדמת וגרורתית. ולכן יש חשיבות רבה לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית, על מנת לאתר מחלה בעלת סיכון בשלבים מוקדמים.

 

כדי לאבחן את סרטן הערמונית האורולוג בודק את הערמונית דרך פי הטבעת בחיפוש אחר גוש חשוד. אלא שברוב המקרים של סרטן הערמונית, בשלבים מוקדמים, הבדיקה הגופנית תקינה. ניתן להפנות לבדיקת דם ל-PSA, חומר המופרש מהערמונית, ואם הבדיקה גבוהה מהנורמה עולה לעיתים חשד לגידול.

 

על מנת לאבחן את הגידול מבצעים ביופסיה פשוטה של הערמונית. האורולוג מחדיר בהרדמה מקומית מכשיר אולטראסאונד לפי הטבעת , סוקר את הערמונית ונוטל בצורה שיטתית דגימות משני צידיה. מכשיר האולטראסאונד לא יכול לראות גידול אלא רק מכוון את המחט לביופסיה עיוורת ואקראית. בשנים האחרונות נמצא שבדיקת MRI  יכולה ברגישות טובה, לאתר מוקדים החשודים לסרטן הערמונית. לכן כיום מבוצעות בעולם ובמרכז הרפואי זיו ביופסיות ערמונית "חכמות". המטופל מופנה לביצוע MRI  של הערמונית, ואם נמצאו בו מוקדים חשודים, המידע מועבר על ידי תוכנה ייחודית למכשיר האולטראסאונד. בזמן ביצוע הביופסיה, יראה הרופא על המסך את תמונת ה-MRI  מושלכת על תמונת האולטראסאונד והמכשיר יכוון אותו אל האזורים החשודים בערמונית. בשיטה זאת, שיעור הדיוק באבחון של סרטן הערמונית עולה ב-30%.

 

הביופסיות מבוצעות באשפוז יום אורולוגי, הנבדק משוחרר כעבור כשעה לביתו ותשובה ניתנת במרפאה כעבור שבוע.

 ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 


 

 

 

דליפת שתן במאמץ בנשים

 

דליפת שתן במאמץ בנשים

 

סובלת מבריחת שתן ניכרת? מרגישה רטובה בכל שיעול או עיטוש? נמנעת מפעילות גופנית? יש ברור ויש פתרונות יעילים. הכל אודות דליפת שתן במאמץ בנשים.

 

השליטה על השתן היא תוצאה של איזון עדין בין הלחץ ששלפוחית השתן מפעילה כלפי חוץ, לבין כוח הסגירה של שריר הסוגר ורצפת האגן הנמצאים במוצא השלפוחית.

בתנאים רגילים, שלפוחית השתן נמצאת במנוחה ואינה מפעילה כמעט לחץ כל עוד אנו מתאפקים. רק כאשר היא כמעט מלאה לחלוטין (נפחים של כ-400-500 סמ"ק בבוגרים) מופיעה עלייה מהירה של הלחץ בשלפוחית. גם אז, כל עוד שריר הסוגר שלנו חזק ופעיל, הוא יכול להתגבר על הלחץ שמפעיל כיס השתן, ואנו יבשים.

 

אולם אם תתרחש, בבת אחת, עלייה מהירה בלחץ בתוך הבטן, תתרחש עלייה מהירה בלחץ בתוך כיס השתן. אם הלחץ בשלפוחית יגבור  לחץ על לחץ הסוגר תופיע דליפת שתן לא רצונית. המצבים השכיחים ביותר שגורמים לכך הם שיעול, עיטוש ופעילות גופנית (למשל קפיצות חוזרות, ריקוד וכו'). 

 

אם כך מדוע לא בכולם? ולמה יותר בנשים?

 

רצפת האגן היא יריעה רחבה של שרירים, המחזיקים עליהם את אברי האגן התחתונים, ולמעשה את כל תוכן חלל הבטן. בכל מצב של לחץ גבוה בבטן, רצפת אגן מתוחה וחזקה פועלת כמדף שמחזיק את מוצא כיס השתן ואת השופכה. הלחץ שמופעל על הכיס מופעל גם על השופכה, וסוגר אותה בכח. אם רצפת האגן חלשה – אין תמיכה, ומופיעה דליפה. בנשים, חולשת רצפת האגן נוטה להחמיר ככל שהאישה עברה יותר הריונות ולידות.  סיבות נוספות לחולשה הן ירידה הורמונאלית, המופיעה בנשים בגיל המעבר, משקל עודף ושיעול כרוני בשל מחלות ריאה. אלה גורמים ללחץ מתמיד על רצפת האגן ןהחלשותה ההדרגתית.

 

כיצד ניתן לטפל במצב זה?

 

החזר הורמונאלי – בנשים בהן מאובחן חוסר הורמונאלי ניכר, לרוב מלווה ביובש בנרתיק, החזר הורמונאלי מקומי בקרם או טבליה נרתיקית יכול לשפר את מידת התמיכה של רצפת האגן. לרוב טיפול זה לא יספיק לבדו ויהיה צורך בטיפולים נוספים.

 

תרגילים – פתרון זה יעיל וישים בעיקר במקרים של דליפת שתן קלה (דליפה מדי פעם, רק בשיעול קשה מאוד וללא רטיבות רבה). מדובר בסדרת תרגילים פשוטה לכיווץ שרירי רצפת האגן. התרגילים קלים ללימוד וניתנים לביצוע בכל מקום. בתרגול חוזר ניתן לחזק את רצפת האגן בצורה משמעותית ולהילחם בדליפת השתן.

 

ירידה במשקל – ממש לא קלישאה. מדהים כמה שיפור יש בשליטה על השתן כשיורדים במשקל. סובלת מהשמנה ניכרת? סובלת גם מבריחת שתן? מועמדת לניתוח בריאטרי? מחקרים מראים שההפחתה במשקל מלווה בהתאם בשיפור משמעותי בשליטה על השתן.

 

טיפול ניתוחי – הניתוחים יעילים ביותר, לרוב בשילוב עם כל הטיפולים שנסקרו לעיל. מטרת הניתוח היא להחזיר את התמיכה ברצפת האגן והם מבוצעים לרוב דרך הנרתיק. הניתוח הפופולרי ביותר כיום הוא ניתוח בו מעבירים סרט סינטטי מתחת לשופכה לשיפור התמיכה בה. ניתוח כזה אורך זמן קצר וניתן אף לביצוע בהרדמה מקומית ואשפוז יום. השיפור בשליטה על השתן  הוא מיידי והתוצאות הטובות מאוד נשמרות לטווח של מעל 10 שנים.

 

לסיכום – קיימים פתרונות יעילים ביותר למניעת דליפת שתן במאמץ. אין צורך לסבול. חשוב להבין שדליפת שתן אינה חלק מהגיל ואיננה תופעה נורמלית והיא קלה לתיקון.

 

בהצלחה!


ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 


 

הטיפול הניתוחי בהגדלה שפירה של הערמונית.

 

הטיפול הניתוחי בהגדלה שפירה של הערמונית.

 

יש אותה לכל הגברים, היא נוטה לצמוח עם השנים ולהפריע..  מתקשים להטיל שתן? תקועים עם קטטר? הכל אודות ניתוחים וטיפולים בהגדלה שפירה של הערמונית

 

בלוטת הערמונית נמצאת מתחת לכיס השתן, עמוק באגן אצל הגבר, ותפקידה בייצור נוזל הזרע. הבלוטה היא טבעתית והשופכה, צינור השתן היוצא מכיס השתן החוצה, עוברת במרכזה. עם הגיל קיימת נטיה טבעית אצל כל הגברים לצמיחה של הערמונית וזו לוחצת על השופכה ומצרה אותה ואז מופיעים קשיים בהטלת השתן. הזרם נחלש ונעשה מקוטע ומופיע טפטוף טורדני בסיום הטלת השתן. במקביל כיס השתן נוטה להיות רגיז ומופיעים דחיפות מציקה בהטלת השתן, קושי להתאפק וצורך חוזר להטיל שתן בלילה. סיבוכים מטרידים יותר הם הופעת זיהומים חוזרים בדרכי השתן ועצירת שתן – מצב כואב בו לא ניתן להטיל שתן ויש צורך בכנסת צנתר (קטטר) אל השלפוחית.

 

האם זו גזירת גורל שווה לכולם? ובכן לא. כ-50% מהגברים מעל גיל 60 סובלים מהפרעה בהטלת השתן עקב הגדלת הערמונית (ומאידך 50% לא..). קיים רקע גנטי וגברים שאביהם סבל מהגדלה של הערמונית והפרעה בהטלת השתן ככל הנראה יסבלו גם הם. מאידך חשוב להבין שהגדלת הערמונית היא תופעה טבעית ולא מחלה ותתכן הגדלה ניכרת של הערמונית ללא כל הפרעה לאיכות החיים. כמו כן אין קשר בין הגדלה של הערמונית והסכנה להתפתחות סרטן בערמונית.

 

הטיפול התרופתי הוא השלב הראשון בטיפול בהגדלת הערמונית. ניתן לטפל בכדורים המכונים חוסמי אלפא (הנפוצים בארץ הם טמסולין וקסטרל). כדורים אלה מרפים סיבי שריר חלק טבעתיים הנמצאים בתוך הערמונית וגורמים לה להתרחב ולהיפתח. בהתאם קל יותר להטיל שתן. הטיפול הבא הוא כדור הורמונאלי המעכב את פעילתו של האנזים טסטוסטרון (ההורמון הזכרי) בתוך הערמונית וגורם לנסיגה של עד 33% בגודלה (אבודרט). כיום קיים בארץ כדור המשלב את שתי התרופות הנ"ל לטבליה אחת הנוחה לשימוש יומי. לכדורים אלה ייכנו תופעות לוואי הכוללות היעדר שפיכת זרע ובמקרים מסוימים ירידה בחשק המיני.

 

מטופל שלא רוצה תרופות או שהתרופות לא מסייעות לו, יכולים לבחור בין טיפול ניתוחי והתקנים זעיר פולשניים.

 

קפיצים ותומכנים בערמונית – במשך השנים התפחתו מספר סוגים של תומכנים הפותחים את הערמונית. מיעוטם מסחרי ורובם עדיין ניסיוניים. בדומה לתומכנים המושתלים בעורקי הלב, מוכנסים תומכנים כאלה דרך השופכה אל הערמונית, ופותחים אותה. המרכז הרפואי זיו מקיים מחקר קליני בקפיץ זעיר בצורת פרפר, המוחדר אל מרכז הערמונית ופותח אותה לרווחה. המשתתפים במחקר מקבלים את כל הטיפול בחינם.

 

צנתור עורקי הערמונית – טכנולוגיה חדשנית זאת מאפשרת כיום לצנתר את הערמונית (כמו שמצנתרים את הלב)  ולסתום את כלי הדם שמזינים את הערמונית. בכך הערמונית מתנוונת וקטנה וההפרעה בהטלת השתן פוחתת.

 

כריתת הערמונית דרך השופכה (TURP) – זהו הניתוח הותיק והנפוץ בעולם לטיפול בהגדלת הערמונית. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה אזורית ואורך כשעה. סיב אופטי מוחדר אל כיס השתן דרך הערמונית. כריתת הרקמה החוסמת מבוצעת על ידי לולאה חשמלית, שדומה מאוד למכשיר לקילוף ירקות – סכין שנעה קדימה ואחורה. בסיום הפעולה נשארת הערמונית בגוף המנותח, אלא שבמרכזה נוצרת תעלה רחבה דרכה ניתן להטיל שתן בצורה יעילה. הניתוח כרוך באשפוז של 2-3 ימים.

 

כריתת הערמונית בלייזר ואידוי הערמונית – סיבי לייזר מאפשרים העברה של אנרגיה בעוצמה רבה ומדויקת של הרקמה, לחתוך אותה ולאדות אותה. הניתוח מבוצע באותה טכנולוגיה כמו ניתוח ה-TURP הקלאסי, אלא שמקום לולאה חשמלית, מכניסים אל השופכה סיבי לייזר ואלה מאדים רקמה או חותכים אותה לפלחים מדויקים אותם מוציאים החוצה. ניתוחים אלה ניתנים לביצוע במטופלים הנוטלים הקביעות מדללי דם רבים או שנושאים קוצב לב, שהמכשירים מבוססי החשמל עלולים להפריע לו. הניתוח יכול להיות ארוך יותר, אך השחרור הביתה לרוב מהיר יותר.

 

כריתת ערמונית פתוחה – בניתוח זה, שמתקיים בעולם במשך למעלה מ-100 שנה, הוצאה ליבת הערמונית בחתך קטן שבוצע בשיפולי הבטן והוא עדיין נחשב לניתוח הטוב ביותר שניתן להציע. הניתוחים הזעיר פולשניים דחקו בהדרגה את הניתוח הפתוח וכיום הוא שמור רק למקרים של ערמונית גדולה מאוד.

 

שיעור ההצלחה ושביעות הרצון בניתוחי הערמונית גבוה, והשיפור בהטלת השתן ואיכות החיים משמעותי.

 

לסיכום – הטכנולוגיות הקיימות כיום מאפשרות טיפול יעיל ואיכותי באחת הבעיות הנפוצות ביותר בקרב הגברים, שמירה על בריאות ושיפור ניכר באיכות החיים.

 

בהצלחה!



ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 




אשכים תמירים בילדים

 

אשכים תמירים בילדים

 

מהם אשכים תמירים? כיצד יודעים שהאשכים בילדים אינם במקומם? ומתי צריך לנתח?  הכל אודות הגישה הטיפולית בשק האשכים בילדים.

 

האשכים מתפתחים בעובר בסמוך לכליות, מאחורי חלל הבטן. במהלך חודשי ההריון עוברים האשכים מסע ארוך לאורך דופן הבטן, יורדים לאגן ומשם עוברים במפשעה בתעלה בין השרירים ונוחתים לבסוף בתוך שק האשכים. במצב התקין נולד התינוק כששני האשכים נמצאים בשק האשכים והתעלה דרכה ירדו האשכים מהבטן פתוחה. נוזל שנמצא בחלל הבטן יכול לרדת בתעלה ולנפח מעט את שק האשכים. התעלה נסגרת כעבור מספר ימים והאשכים נותרים במקומם בשק.

 

בחלק מהתינוקות אשך אחד, או שניים, אינם משלימים את המסע כמתוכנן ונעצרים בדרך. האשך עלול להיעצר בתוך הבטן, או להתחבא בקפלי השומן של תעלת המפשעה ואז הוא מכונה אשך תמיר. לעיתים רחוקות יותר האשך פונה בדרכו הצידה ומתחבא בשומן דופן הבטן ואפילו בירך העליונה ואז הוא מכונה אשך אקטופי.  חשוב לזכור שבאשך תמיר תעלת המפשעה תמיד נשארת פתוחה ולילדים יש למעשה בקע מפשעתי, אשר דורש טיפול כירורגי על מנת למנוע סיבוכים בעתיד.

 

מדוע ממוקמים האשכים בשק מחוץ לבטן? ובכן הטמפרטורה האידאלית להבשלת תאי הזרע היא 35 מעלות, כשתי מעלות פחות מטפרטורת ליבת הגוף. חימום יתר של האשכים בתוך הבטן או במפשעה עלול להוביל לירידה באיכות הזרע ופגיעה בפריון בעתיד.

 

אשכים תמירים נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן האשכים לקראת סיום גילאי העשרה. הורדה של האשך למקומו מצמצמת את הסיכון לממאירות בעתיד, אך לא מעלימה אותו לחלוטין. לכן חשוב שהאשך יהיה במקומו בשק האשכים, שם ניתן למשש אותו בקלות ולבצע בדיקת אולטראסאונד להמשך הערכה, אם צריך.

 

רופאי הילדים בודקים את האשכים מיד לאחר הלידה וכן בביקורות שגרתיות אצלם או בטיפת חלב. כאשר האשך אינו במקומו, שק האשכים נראה קטן ומכווץ ולעיתים אינו מתפתח היטב. עם זאת אשך שנמוש בתעלת המפשעה יכול עדיין לרדת למקומו התקין בחודשים הראשונים לאחר הלידה ולכן ילדים כאלה יישארו במעקב של אורולוג על מנת לוודא שהאשך הגיע למקומו התקין.

 

חשוב לדעת שבתינוקות וילדים האשכים מטבעם קופצניים. כל גירוי קל של שק האשכים, המפשעה או הבטן התחתונה, וכן חשיפה לקור, מפעיל רפלקס הנקרא הרפלקס הקרמסטרי ובו השרירים בחבל הזרע מושכים את האשכים בכח לכיוון דופן הבטן, שם הם יותר מוגנים. זהו רפלקס בריא ותקין, אך בפועל נוצר מצב בו בכל פעם שמורידים את החיתול כדי לבדוק את הילד, האשכים למעלה... על כן יש לבדוק את הילד בחדר חמים ולהורים מומלץ להתרשם ממיקום האשכים תוך כדי מקלחת נעימה. אם  האשכים נמצאים בשק – הכל בסדר.

 

הניתוח המתקן מבוצע לרוב בגישה מפשעתית ובמהלכו משחררים את האשך, מובילים אותו למקומו בשק האשכים וסוגרים את תעלת המפשעה ואת הבקע המפשעתי. במקרים שהאשכים גבוהים מאוד או לא נמושים בכלל יש לבצע לפרוסקופיה – מכניסים סיב אופטי דרך הטבור לחלל הבטן ומחפשים את האשך מבפנים. לעיתים מוצאים את האשכים ואז מורידים אותם למקומם ולעיתים יימצא אשך קטנטן ומנוון, ואז יש לכרות אותו, על מנת למנוע סיבוך של ממאירות בעתיד.

 

לשמחתנו, רוב האשכים התמירים, אם יאובחנו בזמן, יוחזרו למקומם באחוזי הצלחה גבוהים וישמרו על תפקודם. המסר הוא שיש לבדוק את האשכים – גם על ידי הרופאים וגם על ידי ההורים. בכל שאלה – כדאי לבוא להתייעצות עם רופא.

 

מאחל הרבה בריאות ונחת מהילדים.


ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 


ניתוחים לפרוסקופיים באורולוגיה

 

ניתוחים לפרוסקופיים באורולוגיה

 

מהי לפרוסקופיה? מהם היתרונות בניתוחים זעיר פולשניים? ואיזה ניתוחים כאלה מבוצעים באורולוגיה?

ניתוחים במערכת השתן מתקיימים כבר אלפי שנים. כבר בתרבויות עתיקות כגון מצרים או תרבות האינקה בפרו, תועדו רופאים המבצעים  ניתוחים להוצאת אבנים מדרכי השתן, וככל הנראה, למרות התנאים הפרימיטיביים בהם בוצעו, הסתיימו הניתוחים  פעמים רבות בהצלחה.

מאז התקדמנו, תודה לאל, והאורולוגיה המודרנית מציעה מגוון עצום של ניתוחים לבעיות שונות כגון אבנים בדרכי השתן, גידולים ממאירים של הכליות, כיס השתן, האשכים, יותרת הכליה והערמונית, תיקון של מומים מולדים ועוד.

אחת הבעיות המטרידות את המטופלים אשר עוברים ניתוחים הן הצלקות הנותרות בגופנו. ניתוחים פתוחים קלאסיים מבוצעים דרך חתכים גדולים למדי והתוצאות בהתאם. הצלקות יכולות להוות מטרד אסתטי אך הן גם יכולות להוות בעיה רפואית. צלקות גדולות עלולות לפתח בקעים, פתיחה של שולי הצלקת מתחת לעור והידחקות של אברים, בעיקר לולאות מעיים, אל מתחת לעור עם סכנה ממשית למצב בו המעי נתפס ונכלא בתוך הצלקת, ונדרש ניתוח דחוף לתיקון....

ניתוחים בכליות מהווים אתגר מיוחד. הכליות נמצאות מתחת לקשת הצלעות שלנו, צמודות לשרירי הגב ומאחורי איברי הבטן. באופן מסורתי, בוצעו ניתוחי כליות דרך המותן, כאשר לרוב נדרשו המנתחים להסיר גם את אחת הצלעות, כדי שיהיה מספיק מקום לנתח. התוצאה הייתה צלקת גדולה וכואבת, מלווה בקשיי נשימה ניכרים בשבועות שלאחר הניתוח.

בשנות השמונים של המאה העשרים, הוצגו לראשונה ניתוחים לפרוסקופיים. לפרוסקופיה פרושה ביצוע ניתוח תחת מצלמה. במקום לפתוח את הבטן, יוצרים נקב קטן , לרוב באזור הטבור, וממלאים את הבטן בגז. דרך הטבור מכניסים מצלמה וכל הנעשה בבטן מוצג על מסך וידאו גדול בחדר הניתוח. יוצרים שני חורים קטנים נוספים (בקוטר 5-10 מ"מ סה"כ) ודרכם מכניסים מכשירים מגוונים כדוגמת מספריים או פינצטה. בשלב זה מבוצע כל הניתוח בתוך גופו של החולה. אם צריך להוציא מגופו של החולה איבר (לדוגמא כליה עם גידול ממאיר), ניתן להכניסו לתוך שקית מיוחדת, להגדיל רק במעט את אחד החורים ולמשוך את האיבר החוצה. לשם השוואה, ניתוח פתוח לכריתת כליה מסתיים לרוב בצלקת באורך של 20-30 ס"מ לרוחב הגוף. לעומת זאת, ניתוח לפרוסקופי לכריתת כליה יסתיים בשני נקבים של 5 מ"מ וצלקת קטנה של 5 ס"מ אותה קל להסתיר בשיפולי הבטן. לא רק שהתוצאה הרבה יותר אסתטית, היא גם הרבה פחות כואבת ובהתאם זמן האשפוז מתקצר. בעבר היו חולים מאושפזים לאחר כריתת כליה בין 7 ל-10 ימים ואילו אחרי ניתוחים לפרוסקופיים הם הולכים הביתה כעבור 24 עד 48 שעות.

במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי זיו מבוצעים מגוון ניתוחים אורולוגיים בגישה הלפרוסקופית. בהתאם, זמן האשפוז קצר ומטופלים לא צריכים להישאר בשבת בבית החולים ומשוחררים הביתה אל משפחותיהם. לאחר ניתוח לפרוסקופי  אין צורך לשכב במיטה וניתן ללכת לבית הכנסת או לביקור משפחות ללא חשש. רחצה בים או בבריכה וטבילה במקווה מותרת שבוע מהניתוח.

הרבה בריאות!

ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 



 

קריותרפיה – הקפאה של גידולי הכליה

 

גידולים סרטניים של הכליה שכיחים באוכלוסיה. הגידולים שקטים תקופה ארוכה וחלקם יכולים לגדול ואף להתפשט ולשלוח גרורות לפני שיופיעו תסמינים של מחלה.  בעבר היו גידולים אלה מתגלים בשלב מתקדם בחולים בגילאי 60 ומעלה אולם כיום, כאשר רוב האוכלוסיה מבצעת בדיקות הדמיה כגון אולטראסאונד או סי.טי., אנו מגלים גידולים סרטניים של הכליה כשהם קטנים מאוד, לעיתים קרובות סנטימטרים בודדים, ואז ניתן לטפל בהם בהצלחה, ולרפא את החולים.

 

הטיפול המקובל לגידולי הכליה הוא ניתוח לפרוסקופי בו מקלפים את הגידול מעל פני הכליה. במקרים קשים יותר יש צורך לכרות את הכליה כולה. בשני העשורים האחרונים התפתחה שיטה בה ניתן להקפיא את הגידול בכליה, מבלי שיהיה צורך לנתח אותה.

 

בטכניקה בה משתמשים במרכז הרפואי זיו, המטופל שוכב על מיטת מכשיר הסי.טי. ובהרדמה מקומית בלבד, מוחדרת מחט מיוחדת ישירות אל מרכז הגידול. המחט מעבירה גז מקורר אשר מקפיא את הגידול והורס אותו לחלוטין, מבלי להוציאו מהגוף. לאחר הוצאת המחט הגידול הופך לצלקת ולבסוף נעלם. הפעולה נמשכת כחצי שעה, המטופל נשאר להשגחה של 24 שעות במחלקה ומשוחרר למחרת היום לביתו.

 

למי זה מתאים? הטיפול מתאים במיוחד למטופלים עם גידולים קטנים, עד 3 ס"מ, בעיקר בחלקה האחורי של הכליה, ובמיוחד למטופלים הסובלים ממחלות רקע אחרות שמקשות על הרדמה כללית וניתוח. צילומים למעקב מבוצעים כעבור 6 חודשים מההקפאה והמטופלים נשארים במעקב המרפאה האורו-אונקולוגית במרכז הרפואי זיו.

ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 





 

 המרפאה שלי בראש פינה עוברת מקום!


החל מיום ב הקרוב ה-14 לספטמבר, אקבל מטופלים כל יום שני אחר הצהריים משעה 16:00 עד 20:00 במרפאת "מדיקל טופ", רח'  גיא אוני 1, קניון שערי המושבה, קומה 2 (מעל חנות ניצת הודבדבן). טלפון 073-3310440

כמו כן אני ממשיך לקבל בימי א  מהשעה 17:00 לסירוגין בכפר ורדים , מרכז רפואי כפר ורדים, במרכז המסחרי, טל 04-6164830

ובכרמיאל , מתחם "טרם", רח' היוצרים 15, טל. 1-599-520-520


שנה טובה ובריאה לכולם