יום רביעי, 9 בספטמבר 2020

ניתוחים לפרוסקופיים באורולוגיה

 

ניתוחים לפרוסקופיים באורולוגיה

 

מהי לפרוסקופיה? מהם היתרונות בניתוחים זעיר פולשניים? ואיזה ניתוחים כאלה מבוצעים באורולוגיה?

ניתוחים במערכת השתן מתקיימים כבר אלפי שנים. כבר בתרבויות עתיקות כגון מצרים או תרבות האינקה בפרו, תועדו רופאים המבצעים  ניתוחים להוצאת אבנים מדרכי השתן, וככל הנראה, למרות התנאים הפרימיטיביים בהם בוצעו, הסתיימו הניתוחים  פעמים רבות בהצלחה.

מאז התקדמנו, תודה לאל, והאורולוגיה המודרנית מציעה מגוון עצום של ניתוחים לבעיות שונות כגון אבנים בדרכי השתן, גידולים ממאירים של הכליות, כיס השתן, האשכים, יותרת הכליה והערמונית, תיקון של מומים מולדים ועוד.

אחת הבעיות המטרידות את המטופלים אשר עוברים ניתוחים הן הצלקות הנותרות בגופנו. ניתוחים פתוחים קלאסיים מבוצעים דרך חתכים גדולים למדי והתוצאות בהתאם. הצלקות יכולות להוות מטרד אסתטי אך הן גם יכולות להוות בעיה רפואית. צלקות גדולות עלולות לפתח בקעים, פתיחה של שולי הצלקת מתחת לעור והידחקות של אברים, בעיקר לולאות מעיים, אל מתחת לעור עם סכנה ממשית למצב בו המעי נתפס ונכלא בתוך הצלקת, ונדרש ניתוח דחוף לתיקון....

ניתוחים בכליות מהווים אתגר מיוחד. הכליות נמצאות מתחת לקשת הצלעות שלנו, צמודות לשרירי הגב ומאחורי איברי הבטן. באופן מסורתי, בוצעו ניתוחי כליות דרך המותן, כאשר לרוב נדרשו המנתחים להסיר גם את אחת הצלעות, כדי שיהיה מספיק מקום לנתח. התוצאה הייתה צלקת גדולה וכואבת, מלווה בקשיי נשימה ניכרים בשבועות שלאחר הניתוח.

בשנות השמונים של המאה העשרים, הוצגו לראשונה ניתוחים לפרוסקופיים. לפרוסקופיה פרושה ביצוע ניתוח תחת מצלמה. במקום לפתוח את הבטן, יוצרים נקב קטן , לרוב באזור הטבור, וממלאים את הבטן בגז. דרך הטבור מכניסים מצלמה וכל הנעשה בבטן מוצג על מסך וידאו גדול בחדר הניתוח. יוצרים שני חורים קטנים נוספים (בקוטר 5-10 מ"מ סה"כ) ודרכם מכניסים מכשירים מגוונים כדוגמת מספריים או פינצטה. בשלב זה מבוצע כל הניתוח בתוך גופו של החולה. אם צריך להוציא מגופו של החולה איבר (לדוגמא כליה עם גידול ממאיר), ניתן להכניסו לתוך שקית מיוחדת, להגדיל רק במעט את אחד החורים ולמשוך את האיבר החוצה. לשם השוואה, ניתוח פתוח לכריתת כליה מסתיים לרוב בצלקת באורך של 20-30 ס"מ לרוחב הגוף. לעומת זאת, ניתוח לפרוסקופי לכריתת כליה יסתיים בשני נקבים של 5 מ"מ וצלקת קטנה של 5 ס"מ אותה קל להסתיר בשיפולי הבטן. לא רק שהתוצאה הרבה יותר אסתטית, היא גם הרבה פחות כואבת ובהתאם זמן האשפוז מתקצר. בעבר היו חולים מאושפזים לאחר כריתת כליה בין 7 ל-10 ימים ואילו אחרי ניתוחים לפרוסקופיים הם הולכים הביתה כעבור 24 עד 48 שעות.

במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי זיו מבוצעים מגוון ניתוחים אורולוגיים בגישה הלפרוסקופית. בהתאם, זמן האשפוז קצר ומטופלים לא צריכים להישאר בשבת בבית החולים ומשוחררים הביתה אל משפחותיהם. לאחר ניתוח לפרוסקופי  אין צורך לשכב במיטה וניתן ללכת לבית הכנסת או לביקור משפחות ללא חשש. רחצה בים או בבריכה וטבילה במקווה מותרת שבוע מהניתוח.

הרבה בריאות!

ד"ר רן כץ -מנהל המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי זיו, צפת

ראש תחום אורולוגיה, הפקולטה לרפואה על שם עזריאלי, אוני' בר-אילן, צפת

טל.04-6828775 פקס 04-6828531

rank@ziv.gov.il

מרפאות:

מדיקל טופ, ראש פינה, קניון שערי המושבה, קומה 2, טל. 073-3310440

"טרם" כרמיאל, היוצרים 15, 1-599-520-520

מרכז רפואי כפר ורדים - 04-6164830

הסדרים עם כללית מושלם, מכבי זהב ומכבי שלי ומאוחדת עדיף ושיא, וכן רוב חברות הביטוח. 



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה